Aatelinen, joka tulee aavikolta
Sloughi on antiikkinen rotu josta on historiallisesti paljon tärkeitä todisteita, jotka kuvaavat aavikon vainukoiraa, jota pohjois-Afrikan eri kansat arvostivat ja vielä tänäänkin ovat ylpeitä niiden alkuperästä...

Kuninkaiden laaksosta on saapunut meille nykyisen Sloughin suora esi-isä muumio (säilytetään Kairon museossa), joka on peräisin ajalta 5000 vuotta sitten.

Monissa egyptiläisissä hieroglyfeissä ja roomalaisissa mosaiikeissa esiintyy vinttikoiria Sloughille tyypillisellä rakenteella ja värityksellä (joka arabimaissa osoittaa rohkeutta, ylpeyttä ja uskollisuutta) ainoa rotu, joka ansaitsi hautauksen.

Sloughin historia on sidottu ihmisen historiaan, joka vuosituhansien ajan on asunut pohjois-Afrikassa.

Berberit, beduiinit, roomalaiset sotilaat, arabit, eurooppalaiset kolonisoijat ja euroopan aateliset toivat maahan ja kasvattivat innolla rotua nykypäiviin asti.

Vuonna 1850 kenraali Daumas kirjoittaa matkojensa aikana Marokkoon, Algeriaan ja Tunisiaan paikallisten kansojen kiintymyksestä ja uskollisuudesta Sloughiin. "Sloughi edustaa perheen rikkautta ja onnekkuutta. Sitä ei pidetä koirana, vaan aatelisena, jonka kanssa isäntä jakaa ruuan ja teltan. Naiset huolehtivat sen pennuista vahtien niitä jatkuvasti, ja ennen sotaretkeä värjäävät niiden tassut hennalla koiraa suojelevana riittinä. Sloughilla ei ole arvoa, se on kallisarvoinen kumppani aavikolla, erityinen vahti, sitkeä vaikeissa ilmasto-olosuhteissa, voimakas ja rohkea, metsästyksessä työskentelee yhteistyössä haukan kanssa ja saattaa hevosia ja kameleita, sitä pidetään suurimpana lahjana, jonka mies voi antaa parhaalle ystävälleen.."

Nykyään Afrikassa sitä käytetään metsästyksessä, Euroopassa Sloughi on arvostettu seura- ja vahtikoira, hyvä juoksija juoksuradalla, suoriutuu hyvin obedience-, agility- ja tracking-kokeista.

Sen luonnetemperamentille ja fyysiselle kestävyydelle ei löydy vertaa.

http://www.arabianbeauty.altervista.org/La_razza.htm   (Lähdeaineisto + KUVIA)

Suomennoksesta vastaa Marika Pihlman-Vigna.